L’ús de la facturació electrònica a Europa ha tingut un gran creixement i expansió en els últims anys i a Catalunya no ha estat menys. Segons dades del Consorci d’Administració Oberta de Catalunya (CAOC), s’ha passat de processar 18 factures electròniques l’any 2008 a gairebé 3 milions l’any passat a través d’e.FACT, el punt de lliurament de totes les factures electròniques destinades a les administracions públiques catalanes.
Després d’un creixement moderat, es va establir a Espanya, el 2015, l’obligatorietat d’utilitzar la factura electrònica per a l’enviament i recepció de factures entre empreses i administracions públiques utilitzant el format Facturae. En paral·lel, diversos països europeus també van establir l’ús de la factura electrònica com a obligatori per a les relacions entre empresa i administració pública, adoptant el format de factura electrònica que més s’adaptava a les seves necessitats.
Relació de número de factures electròniques processades per e.FACT en els últims 10 anys
El requeriment de facturar electrònicament a totes aquelles empreses proveïdores del sector públic va provocar un gran salt endavant en l’adopció de la factura electrònica, amb un creixement d’unes 500 mil factures electròniques per any a Catalunya, una xifra que es preveu que augmenti exponencialment després de l’entrada en vigor de la nova llei de contractes del sector públic. La llei, d’obligat compliment per a totes aquelles empreses que siguin proveïdores de l’administració pública i els seus subcontractistes, imposa a aquests realitzar factures en format electrònic per imports superiors a 5.000€ i a les empreses contractistes proveïdores de les administracions públiques a poder rebre i enviar factures electròniques.
No obstant, el fet de no existir un format únic ni prevaldre una única legislació arreu del territori europeu frena l’emissió i recepció de factures entre empreses i administracions de diferents països europeus per les dificultats d’adaptar-se als requeriments i formats de cada país.
Per tal de seguir impulsant la factura electrònica i resoldre el problema de la interoperabilitat entre països, el proper abril de 2019 entra en vigor la Directiva 2014/55/UE sobre facturació electrònica en contractació pública, que estableix el marc jurídic per a l’establiment d’un estàndard europeu de facturació electrònica (EN 16931). Amb l’adopció de l’estàndard, que marca un format comú, per una banda, totes els les empreses ho tindran més fàcil alhora de facturar a administracions públiques europees fora del seu país d’origen i per l’altra, s’aposta per una Europa més connectada i una major digitalització de l’administració pública.
Els beneficis de l’adopció de la factura electrònica per a l’administració pública són nombrosos. Segons un estudi d’AMETIC, la patronal representant del sector de la indústria tecnològica digital a Espanya, l’ús de la factura electrònica suposa un estalvi de 12 euros per factura a les administracions públiques catalanes, entre els que es troben costos d’emissió, tractament i emmagatzematge. Altres avantatges serien la reducció d’errors produïts per l’entrada manual de dades i un major control i transparència sobre l’estat de la factura, entre d’altres.
Totes les solucions de factura electròniques europees han de complir amb el nou estàndard, adaptant la seva tecnologia i fent-la compatible amb la de totes les solucions europees. A Catalunya, el projecte EUeInvoicing.cat està adaptant a la nova norma la plataforma d’emissió de factures Cambra eBusiness, gestionada per la Cambra de Comerç de Barcelona, PimeFactura, gestionada per PIMEC, el sistema de recepció de factures electròniques de l’Ajuntament de Barcelona i el punt català de lliurament de factures electròniques e.FACT, gestionat pel Consorci de l’Administració Oberta de Catalunya. Gràcies a EUeInvoicing.cat, les principals plataformes d’emissió de factures a nivell català i el punt de lliurament estaran preparades per a l’entrada en vigor del nou estàndard per facilitar a empreses i administracions públiques catalanes emetre o rebre factures electròniques d’arreu d’Europa.